Päivystyssuosituksen tärpit

Lääkäriliiton päivitetty päivystyssuositus on julkais­tu (1). Työryh­mä työskenteli puolentoista vuoden ajan: kävimme huolella läpi vanhat liiton suositukset ja ohjeet, tutustuimme yötyön ja ylityön työterveydellisiin näkökulmiin ja kuulimme monia asiantuntijoita. Päivystysrupeaman pituuteen ja päivystyksen resursointiin teimme selkeän suosituksen.

Kiinnitimme erityistä huomiota päivystyksen rooliin terveyspalveluissa. Toimimatonta tai riittämätöntä kiireetöntä toimintaa ei tule siirtää päivystyksen tehtäväksi. Päivystys ei ole ylivuoto- tai jatkohoidon jonotuspaikka.

GPF:stä työryhmän jä­se­ninä olivat kollegat Anna Siito­nen Tampereelta ja Katriina Lähteenmäki Porista.

Työryhmä julkaisi 12 linjausta, joista seuraavassa osa.

Vaikka päivystys on ympärivuorokautista toimintaa, yöaikaan on tehtävä vain asiat, joita ei voi siirtää seuraavaan aamuun potilaan terveyden vaarantumatta. Päivystys on tarkoi­tettu äkillisen sairastumisen, vamman ja pitkäaikaissairauden vaikeutumisen hoitoon, tai toimintakyvyn alenemisen vaatimaan välittö­mään arvioon ja hoitoon, jota ei voida siirtää ilman sairauden pahenemista tai vamman vaikeutumista.

Päivystystä johtaa lääkäri, ja toiminta perustuu lääketieteellisiin perusteisiin.
Päivystyksen laatua tulisi seurata yhtenevin laatumittarein.

Väestörakenteen muutos ja maantieteelliset erot, mukaan lukien väestötiheys, on huomioitava päivystystä järjestettäessä.

Ensihoitopalvelujen rooli tulee huomioida päivystystä suun­niteltaessa etenkin harvaan asutuilla ja pitkien etäisyyk­sien alueilla.

Terveydenhuoltolain mukaan kuntien on järjestettävä arki­sin ilta-ajan ja viikonlopun päiväaikainen kiireellinen vas­taanottotoiminta palvelutarpeen sitä edellyttäessä. Perus­ter­vey­denhuollon kiirevastaanottotoiminta on hyvinvointialueiden toiminnan alkaessa vuoden 2023 alussa yhteensovitettava osaksi hyvinvointialueiden päivystyksen kokonaisuutta.
Geriatristen ja monisairaiden potilaiden hoito vaatii geri­at­rista ja yleislääketieteellistä osaamista. Näiden potilaiden hoidon tulee perustua ajantasaiseen hoitosuunnitelmaan, ei siirtoon päivystysyksikköön.

Itse suositus määrittelee päivystyksen ja ottaa kan­taa resur­sointiin ja perehdytykseen. Suositus pohtii työter­veys­näkö­kul­maa ja esittää sopivaa työ­rupea­man pituutta ja päi­vystysten määrää sekä miten päivystyslistat kannattaa tehdä.

Vastuukysymykset käsitellään, myös se, että päivystäminen on virkavelvollisuus. Päivystävä lääkäri on vastuussa anta­mas­taan hoidosta ja velvollinen raportoimaan seuraa­valle päivystäjälle vuoron vaihtuessa. Eri erikoisalojen väliseen konsultointiin puututaan monin kohdin, ja erityises­ti otetaan kantaa ulkopuolisiin päivystäjiin ja heidän perehdyttämiseensä.

"Jos yleislääkärin päiväaikainen työ olisi riittävästi resursoitua ja päivystyksessä hoidettaisiin vain sinne oikeasti kuuluvia poti­laita, ei otsikoita päivystyksen jonoista enää tarvitsisi lu­kea.”

Yleislääkärin, vaikkei itse päivystäisikään, on hyvä tietää ja hahmottaa, miten päivystys toimii, ja mitä siellä voidaan tehdä. Jos päiväaikainen työmme olisi riittävästi resursoitua ja päivystyksessä hoidettaisiin vain sinne oikeasti kuuluvia poti­laita, ei otsikoita päivystyksen jonoista enää tarvitsisi lu­kea.

Valitettavasti tällä hetkellä päivystykset ruuhkautuvat ei-päivystyksellisestä työstä. Usein potilaat hakeutuvat päivystykseen edes kysymättä hoitoa terveysasemalta. Monella pienemmällä paikkakunnalla päivystyksen kysyntä ilman ”turhia potilaita” olisi niin pientä, että kuntapäättäjät eivät haluaisi ”nukkumisesta maksaa” – näin päivystys toimii siis yli­vuo­to­paik­kana ja vajeen korjaajana.

Suurilla paikkakunnilla ja lyhyiden välimatkojen päässä yh­teis­päivystys yhdessä riittävän päiväaikaisen resursoinnin kanssa olisi riittävä ratkaisu, varsinkin, jos geriatristen potilai­den ongelmien ilta-aikainen ammattitaitoinen konsultointi oli­si hyvin organisoitua. Kauempana olevissa terveyskeskuksissa tarvitaan kiirevastaanottoa pitkien välimatkojen vuoksi.
Tarvitsemmeko seuraavaksi kiirevastaanoton suosituksen?

Jaana Puhakka