Eurooppalaisen terveydenhuollon auditointia

Käytin kesällä hyväkseni tilaisuutta päästä tutustumaan Saksan julkiseen terveydenhuoltoon. Alun perin olin menossa moottoripyöräilemään Alpeille. Lomareissun ensimmäisenä iltana kuitenkin nyrjäytin nilkkani oikein kunnolla. Seuraavana aamuna oli pakko myöntää, että nilkka taitaa olla murtunut. Matkakumppani totesi, että nyt lähdetään reissuun nilkka edellä.

Paikallisen sairaalan ensiapu oli lauantaiaamuna hiljainen. Triagen työntekijä ilahtui eurooppalaisesta sairaanhoito­kortista. Lappuja täytettiin ja pääsin odottelemaan viihtyisään, tyhjään odotusaulaan. Kännykkäkuuluvuutta tai verkkoa siellä ei ollut, joten älypuhelimesta ei olisi seuraa odotuksen aikana. Pian minut vietiin kuitenkin tutkimushuoneeseen ja ohjattiin sänkyyn makuulle. Joku nainen katsoi jalkaa, kysyi, mitä on tapahtunut, ja laittoi jääpussin nilkkaan. Seuraava nainen tuli paikalle, tutki nilkkaa kevyesti sormella painellen ja ilmoitti, että nilkka pitää kuvata. Kolmas nainen vei minut sängyllä röntgeniin, otti nilkasta kuvat ja kuljetti takaisin polille. Polilla ensimmäinen nainen lähti kuljettamaan minua uudelleen röntgeniin. Perillä hänelle valkeni, että nilkka on jo kuvattu, joten palasimme polille. Pitkähkön makoilun jälkeen lääkäri (?) tuli kertomaan, että nilkkani on murtunut. Hoidosta hän konsultoisi kirurgia. Pitkän tovin päästä nuori mies, ilmeinen kirurgi, tuli paikalle. Hän kertoi, että lateraali­malleolissa oli hyväasentoinen Weber A -murtuma. Hoitona olisi halkaistu saapaskipsi viikon ajan, minkä jälkeen voisi vaihtaa lasikuitukipsiin. Ensimmäiset kaksi viikkoa olisi täysi varauskielto, koska kipsi ei kestäisi varaamista. Kysyin, voisiko murtuman hoitaa Aircastilla, täydellä varausluvalla. Kirurgi totesi, että tämäkin kävisi, mutta oman nilkkansa hän hoitaisi kipsillä. Sain pyynnöstäni kokeilla, miltä Aircast tuntuu jalas­sa. Jalkaan asetus oli kivuliasta, koska tarroja ei avattu kokonaan. Aircast tuntui kuitenkin tukevalta ja hyvältä. Kirurgi palasi, puhui painavasti kipsihoidon puolesta ja annoin periksi. Ensimmäinen nainen alkoi kipsaamaan. Jutellessa selvisi, että hän on sairaanhoitaja. Kipsaus kuului muiden tehtävien ohessa hänen työnkuvaansa. Pian jalassani oli pitkä saapaskipsi, joka vielä halkaistiin edestä. Hoitaja otti sirkkelin näköisen laitteen, totesi ”shout when it hurts” ja alkoi halkaista kipsiä. Huuto pääsi vasta, kun hoitaja viimeisteli halkaisua saksilla. Uutta kuvausta ehdotettiin kipsauksen jälkeen, tästä kieltäydyin. Sain Klexanen (NOAC ei kuulunut hoitokäytäntöön), kyynärsauvat (5 €) ja saksankielisen epikriisin hoidosta mukaani. Ystäväni haki minut autolla. Nilkka liikahteli kipeästi kipsin sisällä.

Pari tuntia tuskailtuani soitin Suomeen työpaikkani kirurgipäivystäjälle. Hoitolinja keveni merkittävästi: Aircast, va­raaminen sallittua heti, suositus mopoilun sijasta tutustua paikallisiin olutlaatuihin. Palasin sairaalaan, missä ystävällinen nuori miestyöntekijä irrotti kipsin ja näytti, miten Aircast (7,50 euroa) saadaan helposti kivutta asetettua paikalleen.

Loma pelastettu! Autolla pääsi Alpeille, kyynärsauvoilla vaikeisiinkin paikkoihin ja moottoripyöräkyytiäkin testattiin useamman tunnin ajan viimeisenä lomapäivänä (villasukka ja­lassa, nilkka edellä).

Kokemuksesta jäi mieleen:
  1. Kukaan työntekijä ei esitellyt itseään eikä ammattiaan. Työnjako organisaatiossa oli epäselvä.
  2. Nilkan stabiliteettia ei kliinisesti tutkittu.
  3. Sairaanhoitajan ammattitaito kipsauksen ja Aircastin asettamisen suhteen vaikutti vajavaiselta.
  4. Turha rtg-kuvaus oli rutiinia, ja hoito oli suunniteltu tarpeettoman raskaaksi.
  5. Puhelinverkon toimimattomuus sairaalan odotustiloissa aiheutti omat haasteensa.
  6. Henkilökunta oli ystävällistä, kielitaitoista ja avuliasta.
  7. Hoito oli lähes ilmaista. Eurooppalainen sairaanhoito kortti oli hyödyllinen.
  8. Tekee hyvää asettua joskus potilaan asemaan.
  9. Suomen julkinen terveydenhuolto on maailman kärkeä.
  10. Moottoripyöräily Alpeilla pitää testata uudella reissulla ensi kesänä

Outi Palmén

Ylilääkäri, Terveydenhuollon palvelut, Rovaniemi
Lapin aluetoimikunnan pj, GPF
Edunvalvontaryhmän, koulutusryhmän ja toimituskunnan jäsen, GPF
Edunvalvontavaliokunnan pj ja edunvalvontajaoksen jäsen, SLL