Perusterveydenhuollosta keskustellaan nyt

Vuosikokouksessa toukokuussa valitsimme hallituksen, jossa tällä kertaa oli paljon vaihtuvuutta, ja saimme monta uutta innokasta hallituksen jäsentä. Kiitos luottamuksestanne minua kohtaan ja jatkopestistäni puheenjohtajana. Nykyisen hallituksen kokoonpano löytyy täältä.

Erityiskiitokset ansaitsee nyt hallitustyön jättänyt Arto Virta­nen. Arto on toimi­nut parikymmentä vuotta GPF:n hallituk­sessa, myös puheen­joh­taja­na, sekä monissa työryhmissä, lukuisissa erilai­sissa Lää­käriliiton työryhmissä ja valiokunnissa sekä liiton ha­lli­tuk­sessa. Arto on ahkera järjestöaktiivi, ja onneksemme hän jatkaa vielä Yleislääkäripäivien järjestelyistä vastaavana koulu­tus­ryhmän puheenjohtajana.

Työryhmien jako tapahtuu syksyn ensimmäisessä hallituksen kokouksessa. Näihin työryhmiin on teillä muillakin mahdollisuus päästä myös hallituksen ulkopuolelta, jos kiinnostusta löytyy. Työryhmiä ovat edunvalvonta-, terveyspoliittinen-, koulutus-, talous- ja laatutyöryhmä sekä lehden toimituskunta.

Uusi veri näissä hallitushommissa on aina tervetullutta! Odotan innolla syksyä ja työskentelyä uuden hallituksemme kanssa. Isoja asioita on päätettävänä. Yleislääkäriyden ydintehtävät ja rooli terveydenhuollossa on ollut puheiden kes­kiös­sä. Erikoistumiskoulutus on murroksessa, ja uutta virkaehtosopimusta yritetään saada kasaan työaikalain mukaisten uusien raamien sisään. Päivystys puhuttaa paljon ja erityisesti yleislääkärien rooli siellä. Hoidon jatkuvuudesta on puhuttu paljon, ja sitä on alettu arvostaa. Omalääkäri on arvossaan – ainakin puheissa.

Joten kirjoittakaa lehtiin, osallistukaa somekeskusteluihin, pitäkää lippua korkealla, jotta arvostuksemme nousee. Epäkohtiin voidaan tarttua, kun niitä tuodaan esille, ja puheet arvauskeskuksista saadaan loppumaan!

Seuraavat Yleislääkäripäivät järjestetään totuttuun tapaan marraskuun viimeisenä torstaina ja perjantaina 28.–29.11. Ma­rinassa Helsingin Katajanokalla. Ohjelma löytyy täältä. Ilmoittautuminen onnistuu syyskuun puolivälistä lähtien. Nopeimmille Early Bird -hinnat ovat voimassa lokakuun loppuun asti. Kannattaa muutenkin ilmoit­tautua ajoissa, joinakin vuosina kaikki halukkaat eivät ole mahtuneet mukaan esimerkiksi illalliselle. Viime vuosina olemme tosin laajentaneet tiloja, ja koko kongressikeskus on ny­kyään käytössämme. Pyrimme myös entisestään parantamaan sisääntulon logistiikkaa. Aluetoimikuntien ja hallituksen yhteinen edunvalvonnallinen kokous pidetään totuttuun tapaan torstaina ennen illallista. Kokous on avoin myös sinulle, vaikka et osallistuisi itse koulutuspäiville.

Päivillä julkaistaan GPF:n tutkimusapurahojen saajat. Ha­­kemusten viimeinen jättöpäivä on 11.10. (hakulomake). Vuoden Yleislääkäri -ehdotuksia toivomme 18.10. mennessä. Yksittäinen jäsen, aluetoimikunta tai vaikkapa työyhteisö voi ehdottaa palkinnon saajaksi valintakriteerit täyttävää yhdistyksemme jäsentä. Toivottavasti saamme runsaasti hyviä ehdotuksia.


Aluetoimikuntien elvytystyö jatkuu edelleen. Jos kaipaat apua siinä, ota rohkeasti yhteyttä toimistoomme tai meihin GPF:n hallituksen jäseniin. Autamme mielellämme. Voin myös tulla perustamiskokoukseen vetoavuksi, jos tarvetta ilmenee. Toivomme, että jokaisessa maakunnassa on toimiva aluetoimikunta.

Syksyn kalenterissani ovat niin ikään Kuopion ja Turun Lää­ke­tiedepäivät. Toivottavasti tapaamme niillä ennen Yleis­lää­käripäiviä.

Jaana Puhakka

Puheenjohtaja, GPF
Varapuheenjohtaja, SLL
Terveyskeskuslääkäri ja pääluottamusmies, Helsingin Sote-toimiala