Konsensussuosituksesta tukea kehittämistyöhön

Hyvää sote-muutoksen alkua kaikille. Tätä lu­kies­sanne ensimmäisistä ongelmista on toi­vottavasti jo selvitty. Monelle alku on ollut kaaosta, esimiesten nimitykset kesken, nimet ja sähköpostit muuttuivat. Lisänä on pelko siitä, ettei palkkoja saada ajoissa ja oikein kaikille.
Harvoin on ollut niin odottava tunnelma kuin viime vuonna. Uutiset ovat olleet toinen toisensa perään huonoja ja toivoa musertavia, koronasta ei päästy eroon ja sota jatkuu aina vaan, terveydenhuollon uutisista puhumattakaan. Jotenkin tuntuu siltä, että huonojen uutisten virta on ehtymätön tervey­denhuollossa tietojärjestelmien ongelmien, palkkasotkujen ja päivystysten kaaosten sekä kotihoidon ongelmien esiintulon myötä. Toivottavasti tästä vuodesta tulee parempi kuin edellisestä. Nyt olisi vihdoin aika saada muutos käyntiin. Kehitys ja taloudellinen tuki pitäisi saada kääntymään oikeaan suuntaan – vahvistamaan perusterveydenhuoltoa.

Eduskuntavaalit lähestyvät. Vaalilupauksia tulemme toivottavasti taas saamaan. Keskustelussa olisi hyvä pitää yllä perusterveydenhuollon merkitystä ensisijaisena terveydenhuoltona, joka hyvin toimiessaan kannattelee koko terveydenhuoltojärjestelmää ja pitää sen kokonaiskustannuksia kurissa.

Syksyllä tulee voimaan hoitotakuun ensimmäinen vaihe. Sii­hen mennessä olisi hyvä saada organisaatiot valmiiksi ja virkoja lisää. Onneksi siirtymä on porrastettu, eikä se ollut nyt samaan aikaan vuodenvaihteessa.

Perusterveydenhuollon avovastaanottotoiminnan mallit sote-järjestelmässä, Hyvä käytäntö -konsensussuositus, julkaistiin juuri ennen Yleislääkäripäiviä viime marraskuussa (https://www.terveysportti.fi/apps/ltk/article/hsu00024). Jul­­kaisun ajankohta ei varmaan ollut sattuma, sillä niin keskeinen on aihe, ja Yleislääkäripäivillä suositusta esiteltiinkin useampaan otteeseen. GPF oli aktiivisesti mukana niin suositusta kokoamassa kuin rahoittamassakin. Suurkiitokset kaikille mukana olleille. Toivottavasti suositus saa ansaitsemansa huomion uusien alueiden vastaanottotoimintaa järjestettäessä ja kehitystyössä.

"Konsensussuositus ja Omalääkäri 2.0 -selvitys antavat meille yleislääkäreille hyvän taustatuen edunvalvontaan ja toiminnan kehittämiseen ydinarvojamme kunnioittaen."

Suositus ja elokuussa sosiaali- ja terveysministe­riön julkaisema Omalääkäri 2.0 -selvitys antavat meille yleislääkäreil­le hyvän taustatuen edunvalvontaan ja toiminnan kehit­tämi­seen ydinarvojamme kunnioittaen. Taustatukea tarvi­taan, sillä markkinavoimat toimivat omilla säännöillään, kus­tan­nus­tehokkuus vaikuttaa julkisellakin puolella. Monet kehit­tämistoimet eivät useinkaan perustu tutkittuun tietoon vaan etsivät usein nopeinta ja helpointa ratkaisua eri­laisiin ongelmiin. Näistä molemmista löytää sanomisilleen tukea.

Omia ydinarvojamme kunnioittava toimintamalli ja vastaanottotoiminta perustyössä on tärkeää. Siihen kuuluu oleellisena osana potilaiden aito kohtaaminen, moniammatillisuuden hyödyntäminen ja potilaiden hoitaminen kokonaisuuksina, ih­misinä – ei diagnooseina tai segmentteinä. Tämä toteutuessaan johtaa hoidon jatkuvuuden paranemiseen ja työtyytyväisyy­den kasvuun. Ajan myötä ongelmat ratkeavat niin resurssien saatavuuden, kustannustehokkuuden kuin erikoissairaanhoidon ja päivystyksen ruuhkien purun osalta.

Konsensussuositus huomioi avosairaanhoidon vastaanottotoimintaa koskevan lainsäädännön ja erilaiset vastaanoton mallit etävastaanottoa unohtamatta. Siinä käydään läpi myös perusterveydenhuollon vastaanottotyön vaatimat välineet ja tutkimukset sekä hoidon tarpeen arviointi. Hoitoa koskevassa osiossa todetaan, että lääkärien tulisi tehdä koulutustaan vastaavaa työtä ja tämä tulisi mahdollistaa riittävästi avustavaa henkilöstöä palkkaamalla. Terveyskeskuslääkäreistä tulisi kaksi kolmasosaa olla yleislääketieteen erikoislääkäreitä. Suositus sivuaa myös hoidon jatkuvuutta sekä omahoitoa ja moniammatillista yhteistyötä. Lopuksi suositus keskittyy johtamiseen, kehittämiseen, työssä jaksamiseen sekä perusterveydenhuollon tutkimukseen. Kaikki nämä ovat oleellisia ja tärkei­tä asioita, jotta tämä meitä yleislääkäreitä koskettava muutos onnistuisi. Tekemistä riittää!

Jaana Puhakka

PS. Päivitäthän yhteystietosi ja työpaikkasi Lääkäri­liiton Tietoni-palveluun, niin mekin saamme uudet tietosi.