Toivomus lääkelistasta 2

23.06.2021

Tämä Eila Kujansuun kirje toimitukselle on ilmestynyt Yleislääkäri-lehdessä kevään aikana. Yhdistys pitää asiaa tärkeänä.

Nykyisenä IT-aikana on sietämätöntä, että hoitotilanteessa sen paremmin terveydenhuollon ammattilaisella kuin muistamattomalla potilaallakaan ei ole käsitystä siitä, mikä on potilaan oikea, reaaliaikainen lääkitys.

Kun meillä on e-resepti, kiitos siitä, pitäisi sen vierellä olla myös lista ainakin säännöllisesti käytössä olevista lääkkeistä. Kaikki hyötyisivät, ja tähän tietotekniikka kyllä taipuu. Pitäisi saada myös tahtotila ja lainsäädäntö taipumaan.

Terveydenhuollon ammattilaisten suuntaan lisävaatimus olisi listan päivittäminen aina, kun uusia lääkkeitä kirjoitetaan. Ohjelmistot ovat muutetta­vissa niin, etteivät ne päästä pois tilanteesta ennen kuin kannanotto on tehty. Tärkeintä olisi jokaisen pysyvän muutoksen näkyminen myös kaikille seuraaville toimijoille. Täysi hyöty saataisiin, jos jokaista potilaskertomusta avattaes­sa ohjelma itse kävisi heti hakemassa resep­tikeskuksesta/lääkelistakeskuksesta oikean, viimeisen tiedon. Tämän ominaisuuden ohjelmistokehittäjät joutuvat jokaiseen ohjelmaan tosin tekemään. Hinta kannattaisi silti maksaa. Työaikaa säästyisi monissa kohdin, kun uusien ohjelmistojen vaatimia ikuisia lääkelistojen jopa manuaalisia päivityksiä ei enää tarvitsisi missään tehdä.

Pakettipolitiikka voidaankin sitten jättää apteekin huoleksi, kun lääkelista on oikein. On turhaa kysellä lääkäriltä edes kerran vuodessa, saako säännöllisessä käytössä olevan, hyvin sopivan verenpainelääkkeen uusia. Apteekin ammattilainen voi toimittaa Kelan ohjeistuksen mukaisin välein sopivan määrän lääkkeitä, kunnes joku lääkelistaa muuttaa. Turvallisuuden takaamiseksi potilas, apteekki, sairaanhoitaja tai lääkäri voi missä kontaktissa tahansa pyytää uuden lääkelista-arvion tapahtuvaksi vastaanotolla.

Eläkeläisenä näkökulmani alkaa yhä enemmän olla potilaan. Kun viimeaikaisten tietojen mukaan huijaritkin saavat tietomme, ei meitä itseämme enää tarvitse liialla tietosuojalla suojella, vaan myös hoitomme vaatimat alkeellisimmat tiedot pitäisi mahdollisimman pian voida päivittää niin, että ne ovat käytössä heti niitä tarvittaessa.

Liitän iltarukoukseen: Antakaa meille meidän lääkelistamme.

Eila Kujansuu, yleislääketieteen erikoislääkäri

PS. Jotta tuntumani tämän hetkisiin tapahtumiin säilyisi, kirjoittaisitko minulle kuulumisia, miten lääkeasiat työssäsi tänä päivänä sujuvat:

eila.kujansuu@pp.inet.fi

27.05.2021Lehden uusimmat kolumnit
23.06.2021Toivomus lääkelistasta 2
23.06.2021Toivomus lääkelistasta 1
07.05.2021Kehittäjäyhteisökilpailu on täällä taas!
17.03.2021Yhdistyksen vuosikokous 28.5.
07.01.2021Lääkärijärjestöt: Ilmastokriisi on terveyskriisi, joka koskee myös suomalaisia
08.12.2020Ministeri Kiurun puhe Yleislääkäripäivillä
07.12.2020Puheenjohtaja Jaana Puhakan puhe Yleislääkäripäivillä
29.09.2020Yleislääkäripäivien ilmoittautuminen on alkanut
26.09.2020GPF 100 vuotta tänään!

Siirry arkistoon »