Uuden palkkamallin rakennus on iso urakka

VIIME VUODEN ALUN sote-uudistus toi lopulta aika vähän uutta työhömme. Puhelinnumerot ja sähköpostit vaihtuivat, lääketiede ei muuttunut. Onneksi potilaat ja työkaverit pysyivät suurimmaksi osaksi samoina.
Nyt on tulossa muutoksia palkkoihin, kun uudet uraportaat otetaan käyttöön. Osa hyvinvointialueista on saanut uraportaat valmiiksi ajoissa. Osassa palkkatasojen määrittäminen on vaikeam­paa sote-uudistuksen aiheuttaman palkkojen harmonisointitarpeen vuoksi. Hyvinvointialueet ovat maantieteellisesti laajoja, ja vaade samasta palkasta alueen joka kulmalla tuottaa päänvaivaa rekrytoijille, työnantajille ja luottamusmiehillekin.

Porrasvälien tulee olla tarpeeksi suuret, jotta malli olisi nimensä mukainen.

Kaikille pitää pystyä selkeästi kertomaan, millä edellytyksillä seuraavalle portaalle pääsee, jotta jokainen ymmärtää, mitä itseltä vaaditaan.

Palkkaportaiden ohella käytössä ovat edel­leen myös henkilökohtaiset- ja tehtävä­lisät. Oh­jaa­misesta ja kouluttamisesta on jatkos­sa saata­va korvausta tehtävälisänä. Mielen­kiintoista näh­dä, millaisiin tehtävälisiin eri alueilla päädy­tään.

Toivottavasti uudistuksen myötä saamme vihdoin virkaehtosopimuksen, jota kannattaa noudattaa. Toivon, että sopimus on läpinäkyvä, yhtenäinen ja antaa aidon mahdollisuuden positiiviseen palkkakehitykseen työuran aikana.

Suoritepalkkaus muuttuu myös. Sen eurojen laskeminen samaan aikaan uusien portaiden kanssa on ollut iso urakka. Moni alue päätyikin hakemaan muutokselle jatkoaikaa, jota on kiitet­tävän auliisti myönnetty. Kesään mennessä uusien suoritteiden tulisi olla käytössä. Muutos on hyvä, yleislääkäreiden tavoitteiden mukainen. Enää ei lasketa vain saranan liikettä, vaan huomioidaan potilaan asioiden hoito kontaktitavasta riippumatta.

"Kaikille pitää pystyä selkeästi kertomaan, millä edellytyksillä seuraavalle palkkaportaalle pääsee."

Niin ikään yksityislääkärillä käyntien Kela-korvaukset muuttuivat. Nyt yksityislääkärin vas­taanottokäynnistä Kela korvaa potilaalle 30 eu­roa, videovälitteisestä etävastaanotosta 25 eu­roa ja puheluista kahdeksan euroa. Aika näyttää, miten tämä vaikuttaa yksityislääkärikäyn­tien määrään. Hallitus teki päätöksen juuri ennen joulua, ja uudistus astui voimaan vuoden alusta. Muutosta on nyt tehty suunnasta toiseen. Toivottavasti tehdyt päätökset tuottavat terveyshyötyä ja helpotusta terveyskeskusten saatavuusongelmiin. Vaikea uskoa, että muutos olisi tarpeeksi merkittävä saamaan tällaista aikaan.

Suunnitteilla on useampi ko­kei­lu, joissa selvitetään yksityislää­kä­rien mahdollisuuksia toimia omalääkä­reinä. Olisi hienoa, jos kokeiluja tehtäisiin niin, että olosuhteet olisivat julkisen ja yksityi­sen puolen omalääkärille vertailukelpoisia potilaan maksamien kustannusten, potilaiden ikä­jakauman ja terveydentilan sekä sosioekono­misen aseman suhteen. Näin siksi, etteivät rahat menisi jo ennestään yksityislääkärien palveluita käyttävien kontaktien lisääntymiseen ohituskaistan avulla ilman kunnollista hoidon tarpeen arviota tai merkittävää terveyshyötyä.

Lääkäriliiton valtuuskunta päätti joulukui­sessa kokouksessaan osana lii­ton toimintasuun­nitelmaa toteuttaa hankkeen julki­sen terveydenhuollon pelastamiseksi. Työryhmä perustet­tiin valmistelemaan linjauksia liiton hallitukselle ammatinharjoittajana tuotet­tavista omalääkäripalveluista. Esityksen pitäisi valmis­tua kevään aikana. Valmisteluaika on lyhyt, mut­ta asia on ajankohtainen ja tärkeä. Olisi kaik­kien etu, että terveydenhuoltoon sijoitetut rahat edistäi­sivät hoidon jatkuvuut­ta ja terveydenhuol­lon yhdenver­taisuutta. Ra­haa voi kuluttaa rajattomasti erilaisiin luo­tuihin tarpeisiin. Medi­kalisaatio on voimissaan, ja erilaiset tiukat määräykset pakottavat hyvinvointialueet kalliisiin hätäratkaisuihin, joiden käytön perustelut ovat ymmärrettäviä, mutta vaikeasti hyväksyttäviä. Monenlaista on tekeillä, hereillä täytyy olla. Rahaa on, mutta miten käyttää sitä fiksusti?

Toivottavasti jaksat osallistua ja vaikuttaa tänä vuonna aktiivisesti, ainakin Lääkäriliiton val­tuuskuntavaaleissa yleislääkärien ehdok­kaak­si asettautumalla tai äänestämällä yleislääkäreitä!

Jaana Puhakka, puheenjohtaja, Suomen yleislääkärit ry