Palkkausjärjestelmän muutos hyväksyttiin

KESÄKUUN LOPUSSA hyväksyttiin suuri ja pitkään odotettu muutos lääkärisopimuksen (LS) palkkausjärjestelmään Lää­käri­liittojen neuvotte­lujär­jestössä (LNJ) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajissa (KT). Muutos oli valtava urakka neuvottelijoilta, ja lopputulos näyttää ainakin etukäteen hyvältä.

Palkkausjärjestelmän muutos koskee koko julkisella sektorilla työskentelevää lääkärikuntaa, ja se tulee saada käyttöön vuodenvaihteeseen mennessä. Valmistelu edellyttää arviointia jokai­sen kollegan sijoittumisesta uusiin palkkaportaisiin. Arvioinnin tekee työnantaja yhdessä luotta­mus­miesten kanssa syksyn aikana. Siirtymä­kau­si päättyy vuoden lopussa. Ensi keväänä LNJ ja KT arvioivat tiedot palk­kaportaisiin jakautumisesta valtakunnallisella tasolla. Samaan portaaseen kuuluvien palkko­jen tulee olla samansuuruiset, ja tehtävälisien suuruudet yhdenmukaiste­taan. Näin toteutetaan hyvinvointialueiden palkka­har­moni­saatio. Sopimuksessa on tähän varattuna palk­ka­eriä vielä tuleville kahdelle vuodelle.

Tehtävien vaativuuden arvioinnin tilalle tulee uraporrasjärjestel­mä. Porras määräytyy tehtävän edellyttämän vastuun ja osaamisen perusteella. Palkka nousee portaittain muun muassa koulutuksen, tehtä­vä­sisällön ja uran vaiheiden myötä.

"Palkkausjärjestelmän muutos koskee koko julkisella sektorilla työskentelevää lääkärikuntaa."

Kussakin Lääkärisopimuksen liitteessä on oma portaikkonsa, joista jokaisessa on kolme loh­koa: opiskelijat, lääkärit tai erikoistuvat lääkärit, erikoislääkärit sekä johtamistyötä tekevät lääkärit. Osa LS:n piiriin kuuluvista lääkäreistä voi olla myös uraporrasjärjestelmän ulkopuolisia (esim. pitkän kliinisen uran tehnyt erikois­tu­maton yleislääkäri) tai kokonaispalkkai­sia (esi­m. ison organisaation johtamistehtävät).

Tehtävät, joita ei ole huomioitu uraporras­pal­kan määrittelyssä, korvataan tehtävä­lisin. Näitä ovat esimerkiksi koulutus- ja ohjaus­tehtä­vät. Tämä on erittäin tärkeä kohta myös perusterveydenhuollossa.

Siirtymäkauden ajaksi on perus­tettava pai­kalli­sesti LS-palkkausryhmä. Ryhmässä neu­vo­tel­laan yhteisymmärryksessä ura­portaille sijoit­tuminen. Työn­antajalla on kuitenkin tässä päätösvalta.

Mahdolliset lisäportaat edellyttävät paikallista sopimista. Nämä sopimukset tulee valtakunnallis­ten osapuolten hyväksyä. Palkka­eurojen ei lähtökohtaisesti tule muuttua, mutta palkkauksen eri osat muuttavat muotoaan. Jatkossa meillä on liitteessä 1 uraporraspalkka, tehtävälisä ja suoriteosa.

LNJ ja KT pitävät elokuun lopulla asiasta tiedotus­tilaisuuden, ja tuleva KT:n yleiskirje valottanee sopimuksen yksityiskohtia ja sovel­tamista. Luottamus­mie­het tarvitsevat tässä apua ja koulutusta. Edessä on vastuullinen rooli ja tehtävä, mutta muutos toivottavasti selkeyttää palkkausta ja kannustaa pysymään julkisella töissä. Hyvin­vointi­keskuksissa kaivataan hoidon jatkuvuutta.

Toinen iso, terveyskeskuslääkäreitä koskeva muutos tuli jo aiemmin, eli muutos suorittei­siin. Sen toi­meenpanoa valmistellaan edelleen luotta­mus­miesten ja työnantajien kesken. Muu­tos on kustannusneutraali, ja suoritteet jakautuvat siinä neljään ryhmään niiden vaativuuden mukaan. Suorittamisen tavalla (etä, vas­taanotto, konsultaatio) ei ole merkitystä. Valta­kunnalliselta LS-palkkaustyöryhmältä on mahdollista hakea perustellusti mahdollisuutta poiketa suoritepalk­kausjärjestelmästä tai sen käyttöönottoaikatau­lusta. Jos esimerkiksi hyvin­vointialueella valtaosassa kunnista ei ole palkassa ollut lainkaan suoriteosiota, voi muutos tuntua vaikealta toteuttaa.

Kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman paikallisesta erästä käytetään nyt osa keskitetysti. Kohteena ovat erikoistuvat lääkärit, ja palkankorotukset kohdistetaan prosentuaalisina yleiskorotuksina (L1TK6100 4,6 %). Loppuosa jaetaan paikallisena eränä, jota koskevat neuvottelut lähtenevät heti lomakauden päätyttyä käyntiin. Työkokemus- ja henkilökohtaiseen lisään ei tullut muutoksia.

Ensimmäistä kertaa työurani aikana olin pitkällä yhtäjaksoisella kesälomalla! Hyvä niin, sillä paljon työtä vaativia muutoksia on tiedossa, niin GPF:ssä kuin muuallakin edunvalvonnassa. Pysykäämme valppaina!

Jaana Puhakka