Jatkuvuus turvaa tulevaisuuden

YLEISLÄÄKÄRI-LEHDEN elämässä on menossa 38. vuosikerta, ja lehden päätoimittaja vaihtuu nyt neljättä kertaa. Hoidon jatkuvuus on ollut tämän tehtävän hoidossa keskeisen tärkeä elementti. Pitkät, vuosien mittaiset hoitosuhteet ovat muovanneet tätä lehteä, ja aina jokaisen päätoimittajan kädenjälki on näkynyt jollain tavalla. Nykyinen vaihdos on tehty Tero Harjuntaustan kanssa saattaen, ja kokeneen kollegan taustatuki jatkuu vielä ensimmäisen oppivuoden ajan. Oppijalähtöistä työssäoppimista on siis tässäkin kuten erikoislääkärikoulutuksessa nykyään.

Lyhyillä pyrähdyksillä on vaikea luoda mitään kestävää, puhutaan sitten lehden toimittamisesta tai kliinisestä työstä perusterveydenhuollossa. Yleislääkärin työn kulmakivenä ovat kautta aikojen olleet pitkäkestoiset potilas–lääkärisuhteet (1), joiden myötä paitsi potilaiden hoito on parempaa ja kustannustehokkaampaa, myös työn tekeminen on helpompaa ja mielek­käämpää (2). Tutut potilaat ovat yleislääkärin työn suola, mitä ei noin vain kompensoida esi­mer­kiksi palkkaratkaisuilla.

Terveyskeskuksissa jalansijaa valtaavat enenevästi erilaiset ratkaisija- tai konsulttilääkäri-roolit. Potilaista tulee kohdennettuja ongelmia tai sairauksia, joita pyritään ratkomaan heti ensi­kon­taktin yhteydessä. Mieluiten vieläpä etänä. Aikaa ei pääse käyttämään diagnostisena apu­na. Tuotetaan mitattavia suoritteita, joiden avulla yritetään arvioida toiminnan tehokkuutta. Saranaindeksi ei ikävä kyllä kerro mitään tuotetusta terveyshyödystä.

"Yleislääkäri-lehti elää yleislääkärin arjessa ja seuraa ajankohtaisia asioita kliinisten aiheiden ohella."

Aika kauas on tultu yleislääketieteen yti­mes­tä, jossa keskiössä on potilas ja potilaan ko­ko­naisvaltainen kohtaaminen – tukeminen ja aut­ta­minen silloinkin, kun parantaminen ei ole mahdollista. Kiireen ja työkuorman ohella tämäkin nakertaa yleislääkärin jaksamista.

Määrällä ei pidä korvata laatua. Yhtä lailla tämän lehden toimittamisessa pidetään jatkossa­kin painotus kirjoitusten sisällössä eikä niiden lukumäärän mittaamisessa. Yleislääkäri-lehti elää yleislääkärin arjessa ja seuraa ajankohtaisia asioita kliinisten aiheiden ohella. Tieteellisten artikkeleiden osalta tieteen toimituksemme jatkaa tarkkaa laadunvalvontaa vastuun jakautuessa kaikkien viiden yliopistoalueen kesken.

Minkälaisen päätoimittajan Yleislääkäri-lehti nyt sitten saa? Olen yleislääketieteen eri­kois­lääkäri ja toimin Keski-Uudellamaalla ter­veys­keskuslääkärinä. Työni painottuu diabetes­vastuulääkärin tehtävien ohella ohjaus- ja koulutustyöhön. Toimin myös osa-aikaisena Helsingin yliopiston yleislääketieteen koulutuslääkärinä, ja sen tehtävän myötä myös valtakunnallisena yleislääketieteen koordinaattorina. Diabetestyössä potilaan hoito on erittäin kokonaisvaltaista, haastavaa ja palkitsevaa. Yhtä lailla olen päässyt näkemään yleislääketieteen erityiskoulutuksen ja erikoislääkärikoulutuksen käytäntöjä ja kehittä­mistä varsin laaja-alaisesti. Pyrin säilyttämään tämän katsantokannan myös työssäni päätoimittajana.

Hoidon jatkuvuuden mukaisesti päätoimittajakauteni jatkaa mahdollisimman sujuvasti edeltäjäni upeasti petaamaa tietä. Hoitosuhde kehittyy ajan myötä. Muutoksen merkkejä voi huomata nyt toteutuneessa lehden yleisilmeen päivityksessä. Uudet kuoret, mutta sisällöllisyys ja tarkoitus pysyvät tuttuina. Lehteä toimitetaan nimenomaan lukijoita, teitä kollegoja varten.

Kliinisten juttujen fokus pidetään yleislääkärin työn kannalta oleellisissa asioissa, uutta oppien ja joskus vanhaa päivittäen. Yleislääkärin työnkuva ja ammatti-identiteetti ohjaavat aihevalintoja, ja koulutukselliset näkökulmat tulevat olemaan esillä. Priorisoinnin tarve puhututtaa, ja siihen aiheeseen tullaan palaamaan. Työtä pitää pystyä jatkossakin tekemään potilaslähtöisesti, potilaiden parhaaksi. Työn kiire ja määrä kuormit­tavat, tästäkin päästään lukemaan myöhemmin lisää. Näitä ja monia muita aiheita on luvassa, pysykää mukana! Jos mieleen nousee aihe- tai teemaideoita tai palautetta lehteen liittyen, toiveita ja terveisiä saa lähettää osoitteella ilkka.aahos@fimnet.fi.

Ilkka Aahos

1 Yleislääketieteen ydinarvot
2 Omalääkäri 2.0. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/1...