Lääkärinvalan kertausta

SAIN SYYSKUUSSA KUNNIAN edustaa Lääkäriliittoa uusien lääkärien valatilaisuudessa Oulussa. Paikalla oli arkkiatrin, dekaanin sekä liittojen edustajien lisäksi kaksi kurssia kollegoita, lääkäreitä ja hammaslääkäreitä, sekä heidän omaisiaan. Uusi sukupolvi kollegoja on valmis aloittamaan työuraansa potilaiden parhaaksi.

Oli hieno palata valan sanomaan vuosien jälkeen (1). On upeaa, että on perinteitä, jotka pysyvät ja yhdistävät lääkärikuntaa. Tällä hetkellä sitä yhteishenkeä tarvitaan joka paikassa. Mittavien muutosten keskellä huutelu toisiin pöytiin ei palvele ketään, ei yksilöä eikä järjestelmää.

Valassa vakuutetaan, että pyrin lääkärinä palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen. Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäi­seminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen. Yleislääkäri ei aina pysty olemaan parantaja, mutta rinnalla voimme aina kulkea. Työssämme olemme kestä­vyyslajissa, emme pikasprintillä. Kiireessäkin tulisi näihin aina muistaa palata ja pysähtyä asioiden äärelle. Hektisessä yhteiskunnassa eläessä on välillä varta vasten otettava aikaa ajattelemiselle. Lääkärinvala muistuttaa meitä konkreettisesti työmme tarkoituksesta.

Valassa lupaan myös noudattaa työssä­ni lääkärin etiikkaa ja käyttää vain lääketieteel­li­sen tutkimustiedon tai kokemuksen hyödylli­seksi osoittamia menetelmiä. Tutkimuksia ja hoitoja suositellessani lupaan ottaa tasapuolisesti huomioon niistä potilaalle koituvan hyödyn ja mahdolliset haitat. Ylidiagnostiikkaan ja ylihoitoon on tärkeää kiinnittää huomiota myös toiminnan kestävän kehityksen vuoksi. Potilas ei aina hyödy diagnoosista vaan muusta tukemisesta.

"On upeaa, että on perinteitä, jotka pysyvät ja yhdistävät lääkärikuntaa."

Valan myötä lupaan myös ylläpitää ammat­ti­taitoani sekä arvioida työni laatua. Tut­kit­tuun tietoon perustuva toiminta on lääke­tieteen kulmakivi, mutta oman työn laatua ja merkitystä on tärkeä päästä arvioimaan tiedolla johtamisen keinoin. Tietojärjestelmien pitää pystyä tuotta­maan oikeanlaista tietoa laadun arvioimisen tueksi.

Nämä ovat hyviä periaatteita, jotka muutosohjelmia suunniteltaessa tulisi muistaa, ja joille pitäisi antaa edellytykset toteutua. Koulutuksesta, ohjauksesta ja hoidon jatkuvuudesta ei voi tinkiä.

Valassa sitoudun myös toimimaan suhteessa toisiin kollegoihin kunnioittavasti sekä antamaan heille apua, kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät. Lupaan myös rohkaista potilaita kysymään tarvittaessa toisen lääkärin mielipidettä. Kukaan meistä ei tiedä eikä osaa kaikkea.

Kollegiaalisuus on arvokas asia, eikä se saisi unohtua, ei kiireessä eikä silloinkaan, kun kollega ei ole samasta työyhteisöstä. Vanha nyrkki­sääntö on edelleen toimiva: negatiivinen palaute annetaan kasvotusten kahdestaan, positiivinen palaute annetaan julkisesti.

Lopuksi valassa lupaan kunnioittaa potilaan tahtoa sekä pitää salassa luottamukselliset tie­dot, jotka minulle on potilaita hoitaessani uskot­tu. Lupaan täyttää lääkärin velvollisuudet jokaista kohtaan ketään syrjimättä, enkä uh­kauk­sestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti.

Missä kulkevat salassapidon rajat? Tämä olisi syytä pitää mielessä, kun konsultoidaan ja keskustellaan kollegoidenkin kesken potilastapauksista. Sosiaalinen media koukuttaa jakamaan asioita sekä kysymään neuvoa laajemmalta kuulijakunnalta. Potilaalla on kuitenkin aina yksilönsuoja, eikä häntä saa tunnistaa näissä tilanteissa, vaikka kyseessä olisi konsultaatioon luvan antanut läheinen.

Toivottavasti sinullakin on joskus rauhallinen hetki aikaa miettiä kollegiaalisuutta, ammattimme eettisiä arvoja sekä omaa rooliasi osana lääkärikuntaa. Olet tärkeä lenkki terveydenhuollon ketjussa.

Jaana Puhakka, puheenjohtaja, yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri, Helsinki

1 https://www.laakariliitto.fi/laakariliitto/etiikka...