Omalääkärimallia odottaen

VUOSI SITTEN olimme ison muutoksen kynnyksellä. Uusien hyvin­vointialueiden alussa jopa oudoilta tuntuvat nimet alkavat nyt sujua, ja valtaosa sähköposteistakin menee jo oikeisiin osoitteisiin ensiyrittämällä. Valitettavasti sote-uudistusta aloitettaessa hyvinvointialueet, HUS ja Helsingin kaupunki eivät saaneet kovin pitkää työrauhaa, vaan säästäminen, tehostaminen ja keskittäminen alkoivat lähes heti.

Viime aikoina ainakin sosiaalisessa mediassa on keskusteltu paljon siitä, miksi terveyskeskuslääkärien vastaanottamien potilaiden määrä on laskenut vuosien aikana. Pitäisin suurimpana syynä tietojärjestelmiä. Omassa terveyskeskuksessani aikoinaan paperilta sähköiseen potilastietojärjestelmään siirryttäessä potilasmäärät putosivat noin neljänneksen. Vastaanottoaikoja on ollut pakko pidentää aina, kun uusi järjestelmä on otettu käyttöön.

Toinen työpäivästä aikaa vievä asia on hoi­ta­jien konsultaatiot. Hoitajat vastaavat puhe­li­meen ja joutuvat kysymään neuvoa. Hoi­ta­ja­vas­taanotoiltakin noin puolesta kysytään neuvoa, ja näistä osa päätyy sitten lääkärin vastaanotolle. Lisäksi reseptien uusinta on työlästä ja vaatii aikaa vievää selvittelyä. Näitäkin asioita helpottaisi hoidon jatkuvuuden toteutuminen.

THL blogissa (1) ”Mitä terveyskeskuslääkäri tekee?” kerrot­tiin Oma Keskiverrosta, mutta valitettavasti korona esti seuraamasta, miten luvut muut­tu­vat. Kirjoitus on kesäkuulta 2019, ja silloin työpäivästä 55 % kului vastaanottotyöhön. Reseptejä uusimme yhdessä yli 20 miljoonaa vuo­dessa. Toivottavasti sähköinen lääkelista saa­daan käyttöön lähivuosina. Olisi todella tarpeen.

Onneksi jotain positiivistakin tapahtuu.

Omalääkäri 2.0 -selvityksen (2) mukaista hoidon jatkuvuusmallia toteutetaan kohta koko Pohjois-Suomessa ja Lapissa. Alustavat tulokset Oulun Tuirasta ovat lupaavia (3). Malli tuo konkreettisia hyötyjä ja työtyytyväisyys kasvaa. Työ muuttuu mielekkääksi ja säästöt tapahtuvat mallia käytettäessä lähes itsestään, ilman suu­ria kuluja ja leikkauksia. Päivystyksen käyttö vähenee, lähetteitä tarvitaan vähemmän, ja tutkimukset kohdentuvat järkevämmin ja ilman päällekkäisyyksiä. Parasta on vielä se, että tämä lisää halua pysytellä muuten välillä niin raskaassa terveyskeskustyössä. Pitovoima kasvaa.

"Oululaiset ovat laskeneet, että 100 yleislääkärin palkkaaminen maksaa itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa."

Valtio – ministeriöt – pitäisi saada vahvemmin tämän taakse. Ilahduttavan moni yleisönosasto- ja muu mielipi­de­kirjoitus asiasta on lehdistössä ylittänyt julkaisukynnyksen. Lokakuun lopulla HS:n pääkirjoitus (4) kertoi mallista otsikolla Omalääkärimalli olisi kaikkien etu. Kirjoituksessa kerrottiin, että toimiakseen malli kaipaa kuitenkin lisää lääkäreitä ja hoi­tajia, siis virkoja. Oululaiset ovat laskeneet, että mallia toteutettaessa 100 yleislääkärin palkkaaminen maksaa itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa. Olisiko tämä ratkaisu terveyskeskusten vanhaan maineeseen suolakaivoksina, sekä kasvaviin kustannuksiin?

Itse kai­pai­sin useam­min päi­vit­ty­vää seuran­taa hoidon jatkuvuuden mittarille. THL:n tilasto COC-indeksistä (5) päivittyy vain vuosittain ja silloinkin vain hyvinvointialueiden tasolla. Jotta mittari motivoisi tekemään muutoksia, tulisi sen olla jo­kaiselle terveyskeskukselle oma ja suu­rissa kaupungeissa terveysasemakohtai­nen. Mit­ta­ria pitäisi voida seurata ainakin neljä kertaa vuo­dessa, miksei jopa kuukausittain.

Hoitotakuu tuli voimaan syyskuun alussa. Siihen pääseminen ja siinä pysyminen vaativat paljon työtä ja seurantaa. Onneksi aika pysyy kahdessa viikossa. On helpompi toteuttaa hoitotakuuta ja hoidon jatkuvuutta yhdessä, kun hoitoon pääsyä ei vaadita viikossa.

GPF sai lokakuussa ensimmäistä kertaa kut­sun eduskuntaan sosiaali- ja terveysvalio­kun­nan kuultavaksi, aiheena päätös pitää hoito­ta­kuu kahdessa viikossa. Todella hienoa oli pääs­tä siitäkin ovesta sisään!

Merkitkäähän kalentereihinne GPF:n kevätkoulutus 8.5.2024 ja muistakaa seurata nettisivujamme, Facebookia ja Instagramia!

Jaana Puhakka, puheenjohtaja, Suomen yleislääkärit GPF ry


1 https://blo2l.fi/people/tiina-hetemaa/
2 Hoidon jatkuvuusmalli – Omalääkäri 2.0 -selvityksen loppuraportti (valtioneuvosto.fi)
3 https://innokyla.fi/sites/default/files/2023-02/Lo...
4 Helsingin Sanomat pääkirjoitus 30.10.23
5 https://urly.fi/3gsx