Olisi syytä päättää

Yksi sote-uudistuksen kärkitavoitteista on lisätä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon välillä. Tällä todennäköisesti on paljon hyödyllisiä vaikutuksia kansalaisten hoidossa. Samaan aikaan, kun yhteistyötä halutaan lisää, siitä ollaan monella hyvinvointialueella tekemässä entistä vaikeampaa. Tietojärjestelmät ovat pääsääntöisesti täysin erilliset, eikä ammattilaisilla ole oikeutta käyttää muuta kuin oman alansa tietoa. Vuodenvaihteen jälkeen sosiaalihuollon puolella työskentelevän lääkärin tietojen saanti on joillakin hyvinvointialueilla jopa entisestään vaikeutunut. Tätä voisi perustellusti kutsua kaksoisviestinnäksi: julkisesti kehotetaan lisäämään yhteistyötä, mutta samaan aikaan käytännön tasolla siitä tehdään vaikeaa.

Terveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa käsitellään tietoja, jotka ovat hyvin henkilökohtaisia ja salassa pidettäviä. Viime vuosina tapahtunut tietomurto ja siihen liittyvä arkaluontoisten terveystietojen levittäminen oli erittäin ikävä tapahtuma. Se ei saisi viedä säädöksiä kuitenkaan mahdottomiksi, ja säädösten tulkinnassa pitäisi noudattaa kohtuullisuutta.

Lääkäreitä työskentelee myös sosiaalihuoltoon kuuluvissa paikoissa, esimerkiksi perheneuvoloissa ja kehitysvammaisten vastaanotoilla. On ongelmallista, jos koulupsykologien tai koulukuraattorien tekstit eivät kaikissa paikoissa näy jokaiselle, vaan ne joudutaan erikseen tulostamaan. Tämä kuulostaa erityisen vanhanaikaiselta, eikä tällaisella toiminnalla tietenkään ole tietosuojan kanssa mitään tekemistä. Näistä paikoista ei voi yleensä tehdä normaaliin tapaan lähetteitä toisaalle terveydenhuoltoon, eivätkä niissä laaditut tekstit näy eri lääkäreille.

"Tietosuoja on noussut hyvinvointialueilla ongelmia aiheuttavaksi asiaksi."

Asia on tärkeä. Joko lisäämme yhteistyötä ja raotamme tietosuojaa, tai sitten pidämme tietosuojan maksimissaan ja keskitymme hoitamaan potilaita erikseen tai työläästi tietoa välittäen. Nyt tietojärjestelmät nousevat pääosaan, ja ajaudumme hoitamaan niitä. Näin ei pitäisi olla, vaan tietojärjestel­mien pitäisi tehdä työnteosta ja potilaiden hoitamisesta sujuvampaa. Niiden tulisi toimia huomaamattomasti ja taustalla.

Tietosuoja on noussut hyvinvointialueilla ongelmia aiheuttavaksi asiaksi. Henkilötietoja sisältävän aineiston säilyttämisessä täytyy olla todella tarkka. ICT-järjestelmien hankinnassa asiaan täytyisi varmasti kiinnittää huomiota. Turvalliseksi katsotut asiakirjajärjestelmät ovat usein kömpelöitä ja työntekoa hankaloittavia. Mitenkähän tämä on järjestetty muualla Euroopassa? Epäilen, että siellä paperilla hoidetaan asioita paljon enemmän kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Hyvinvointialueiden laajuus ja postin kulun hitaus asettavat tällaiselle asianhoidolle esteitä. Ei olisi vielä viime vuonna osannut arvata, millaisia käytännön ongelmia on edessä.

Tero Harjuntausta

P.S. Tätä kirjoittaessani eduskuntavaalien keskustelu käy kuumimmillaan. On lupauksia, hyviä ehdotuksia, populismia ja selvästi virheellistä tietoa. Sama koskee kommentoijia. Onneksi kuitenkin elämme demokratiassa. Lehden ilmestyessä eduskuntavaalit on jo käyty. Toivottavasti saamme päättäjiksi henkilöitä, jotka uskaltavat tehdä päätöksiä.